Tips sihat dan cergas di awal kehamilan

Leave a Comment
Kehamilan memang sesuatu yang mengujakan. Namun, di awal kehamilan kebanyakan ibu comel akan mengalami masalah seperti morning sickness yang teruk dan menyebabkan badan lesu tidak bermaya dan merasa tertekan. Impian indah yang dibayang-bayangkan sebelum hamil musnah sekelip mata kerana hal ini. So, disini saya ingin berkongsi beberapa tips sihat dan cergas di awal kehamilan.

Tidur 8 jam setiap malam
Dapatkan sekurang-kurangnya lapan jam tidur setiap malam. Kekurangan tidur boleh menyebabkan migrain, depresi, hilang tumpuan dan memberi kesan kepada kesihatan kulit.

Pakai pakaian yang longgar dan selesa
Pakai pakaian yang diperbuat daripada kapas dan coli yang memberi sokongan yang baik. Pakaian yang selesa akan memberikan refleks ketenagan kepada ibu seterusnya memperbaiki mood dan minda yang tenang.

Kurangkan hubungan intim
Sebaik-baiknya elakkan hubungan intim secara agresif dalam masa 3 bulan pertama kehamilan lebih-lebih lagi jika anda ada sejarah keguguran. 

Pakai kasut bertumit rendah
Tinggalkan sementara high-heel kesayangan anda. Ini untuk memberikan jaminan keselamatan buat diri serta kandungan yang semakin membesar serta mengelakkan sakit belakang.

Makan pelbagai jenis makanan bernutrisi
Pilih makanan yang seimbang iaitu yang terdiri daripada karbohidrat, proties, vitamin dan zat galian setiap waktu makan.

Nutrisi yang seimbang dan mencukupi amat penting terutama kepada ibu hamil yang mengalami morning sickness yang teruk. Oleh itu, pengambilan bahan makanan tambahan dalam bentuk supplement adalah sangat digalakkan. Suka saya cadangkan beberapa supplement yang elok diambil ketika usia kehamilan masih di dalam trimester pertama. Supplement yang boleh diambil adalah seperti di bawah:-

Set Kehamilan J-1 Trimester 1
(Bagi kehamilan 1-13 minggu)

1. Vita-lea
2. B-Complex
3. Vitamin C
4. Ostematrix
5. Energizing Soy Protien (ESP)**

**Optional but highly recommended.



___________________________________________
________________________________________

 


Untuk order klik sini:


Hubungi saya untuk pertanyaan lebih lanjut:

Aya Chalo | ID: 889835 | Call/SMS/Whatsapp/Viber 013-8633224
Email: aya.shaklee@gmail.com
OR
Add Friend di FB saya : Aya Chalo
Read More

Sukar hamil: Kenali punca KETIDAKSUBURAN

Leave a Comment



Sejak menjadi Independent Distributor Shaklee dan berkongsi tentang testimonial pengguna produk Shaklee yang berjaya hamil setelah mengambil supplement ni, ramai rakan-rakan facebook pm dan mengadu serta meminta nasihat tentang set kesuburan Shaklee yang dicadangkan. Ada yang mempunyai masalah kesuburan, malahan ada juga yang memang tiada masalah namun sukar untuk hamil. Oleh itu saya ingin berkongsi tentang masalah ketidaksuburan yang menjadi igauan ngeri rakan2 yang telah berumahtangga namun belum ada rezeki untuk menimang cahayamata.

Sebelum kita berkenalan dengan set tersebut ada baiknya kita ketahui apakah punca2 ketidaksuburan. Secara fitrahnya untuk pregnant, kaum hawa perlu mengeluarkan telur iaitu ovum. Kemudian, ovum akan bergerak melalui tiub fallopio untuk menuju ke rahim. Sementara itu, sperma suami perlu bergabung dgn ovum isteri dalam perjalanan tersebut, disenyewakan dan menempek di rahim isteri. Namun, jika berlaku masalah di dalam proses tersebut, ia dinamakan punca ketidaksuburan.

Punca ketidaksuburan WANITA
Saluran tiub fallopio tersumbat – disebabkan jangkitan kuman yg menyebabkan tuib fallofio tersumbat atau kandungan luar rahim dan juga disebabkan endometriosis.

Endometriosis – terjadi apabila tisu dari selaput rahim (endometrium) berkembang dan tumbuh di luar rahim. Terdapat tisu endoetrium yang melalui tuib fallopio ke ruang perut semasa kitaran haid yang menyebabkan radang setempat yang menyebabkan organ berdekatan perut melekat sesame sendiri dan menyebabkan kesakitan haid.

Gangguan telur – hormon tidak seimbang menyebabkan gangguan dalam proses ovulasi hingga menyebabkan telur tidak matang. Keseimbang hormone boleh berlaku disebabkan berat badan yang berlebihan atau kurang berat badan, mengalami perubahan berat badan mendadak dalam masa yang singkat dan juga boleh disebabkan oleh kelenjar tiroid tidak berfungsi dengan baik.

Masalah rahim – ketumbuhan pada rahim (fibroid) iaitu terdapat ketumbuhan di dalam rahim yang terbentuk daripada lapisan otot dan tisu penghubung di dalam rahim. Ia bole membesar dan menyebabkan kesakitan semasa period.

Punca ketidaksuburan LELAKI
Sperma tidak matang – masalah ini berlaku apabila lelaki tidak dapat menghasilkan sperma normal yang mencukupi dan dapat bergerak bebas. Kegagalan ini mungkin disebabkan jangkitan kuman semasa kanak-kanak. Pembuluh darah yang membengkak pada alat kelamin juga menyebabkan masalah ini. Penyebab lain adalah seperti gangguan hormon, masalah keturunan dan faktor persekitaran. Selesema juga boleh membawa kesan kepada kekurangan kualiti sperma.

Gangguan pengangkutan sperma – kekurangan sperma yang dapat memasuki tubuh wanita kerana salur duktus yang membawa air mani tersumbat.

Berdasarkan punca-punca di atas, beberapa langkah boleh diambil untuk hamil iaitu:-

Mengambil Multivitamin – semua wanita yang merancang untuk hamil adalah SANGAT disarankan untuk mengambil asid folik untuk mengurangkan risiko kecacatan janin. Si suami pula dinasihatkan untuk mengambil supplement zink dan sclenium yang dapat membantu pengeluaran sperma.

Dapatkan berat badan ideal – Sekiranya terlalu gemuk atau kurus ia akan mempengaruhi tahap kesuburan. Oleh itu sila kawal berat badan.

Ketahui waktu subur – Hari subur Cuma berlaku 4 – 5 hari dalam sebulan. Dengan mengetahui tahap subur, peluang untuk hamil adakah tinggi. Salah satu cara untuk mengetahui hari subur adalah dengan mencatatkan suhu badan asas anda dan perhatikan tanda-tanda ovulasi seperti lender serviks yang lebih licin dan senak perut di tengah bulan.

Tingkatkan kesuburan lelaki – pastikan kesihatan reproduksi suami pada tahap yang optimum dengan mengamalkan hidup sihat.

Kurangkan tekanan – terlalu tertekan akan mengganggu kesuburan.
Jauhi dadah, rokok dan minuman keras – akan member kesan kepada kesuburan serta meningkatkan risiko keguguran dan komplikasi kehamilan.

Rujukan: Majalah Pa & Ma (Jan 2013)



Setelah mengetahui punca ketidaksuburan dan langkah untuk hamil, kita marilah kita berkenalan dengan supplement Shaklee… suka sy ingatkan supplement ini bukan jaminan untuk hamil, namun sebagai usaha untuk menstabilkan hormon, membaiki sel-sel badan agar berfungsi sepenuhnya dalam usaha untuk mendapatkan zuriat.

Set Kesuburan Shaklee mengandungi vitamin/supplement seperti di bawah:
Untuk Suami dan Isteri
B-Complex
Vitalea
Vitamin C


Untuk Isteri
GLA


Untuk Suami
Zinc


Penerangan setiap supplement:-

B-Complex
Untuk sistem reproduktif yang sihat, penting dalam pembentukan janin, melawan tekanan, mengandungi asid folik, meredakan senggugut.

Vitalea
 Pelengkap nutrisi, tingkatkan metobolisma, redakan senggugut, elak anemia.

Vitamin C
Mengekalkan kolestrol sihat, meningkatkan sistem imun, memerangi kanser, meningkatkan motiliti sperma, elak sperma membentuk gumpalan

GLA 
Penghasilan estrogen, menyeimbangkan hormon.

Zink
Meningkatkan penghasilan testosterone, meninggikan kiraan sperma, untuk pertumbuhan

+++++++++

Ingin tahu dengan lebih lanjut? Sila hubungi sy :)

________________________________________

 


Untuk order klik sini:


Hubungi saya untuk pertanyaan lebih lanjut:

Aya Chalo | ID: 889835 | Call/SMS/Whatsapp/Viber 013-8633224
Email: aya.shaklee@gmail.com
OR
Add Friend di FB saya : Aya Chalo
Read More

Kenali Kami: Falsafah SHAKLEE

Leave a Comment

Selama lebih 50 tahun, beberapa generasi keluarga telah mengharapkan kami untuk melakukan apa yang tidak boleh dilakukan oleh syarikat lain, iaitu SHAKLEE membuat produk semulajadi, selamat dan terbukti berkesan.


Misi shaklee adalah untuk menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua orang dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa sahaja. Setiap produk yang masuk ke dalam setiap botol shaklee direka untuk meningkatkan kesihatan, bekerja tanpa kompromi dan merupakan mesra alam. Apabila anda menggunakan produk ini, anda akan pasti akan 3 perkara iaitu: SELAMAT, BERKESAN dan MESRA ALAM.

_______________________________________________

 

Hubungi saya untuk pertanyaan lebih lanjut:

Rohaya Chalo | ID: 889835 | Call/SMS/Whatsapp/Viber 013-8633224
Email: aya.shaklee@gmail.com
FB: https://www.facebook.com/mylittlemomo
OR
https://www.facebook.com/ayachalo
Read More

Hebatnya SUSU IBU: Nutrisi untuk si comel

Leave a Comment
Susu ibu adalah cecair yang dihasilkan secara fisiologi secara semula jadinya untuk baby, malahan pakar perubatan sangat, sangat bersetuju bahawa susu ibu menawarkan nutrisi baby terbaik.

NAMUN, ramai ibu mengadu "saya tiada air susu"... "supply susu saya merundum" atau yang paling sedih "baby saya tidak mau menyusu badan".. huhu, sungguh menyedihkan. Sy pun pernah melalui perkara yang sama... kerana kekurangan ilmu penyusuan, perjalanan susu ibu saya untuk anak pertama hanya 3 bulan, anak kedua 9 bulan dan sekarang ketiga Insyaallah.. Insyaallah.. bole bertahan secara ekslusif sehingga 6 bulan dan seterusnya 2 tahun. (perkenankan la ya Allah). Anak ke 3 yang berusia 38 hari berjaya disusukan secara ekslusif, pencapaian terbaik untuk diri sendiri setakat ini. 

Bagaimana saya bole berjaya (setakat ini)? satu, saya sentiasa merujuk kepada penasihat laktasi, syukur berkenalan dengan seorg yg bole dikira sebagai pakar juga la dan kini menjadi sahabat baik saya.. kedua, boleh dikatakan kerana saya mengambil set menyusu shaklee.. bukan nak tipu, atau jual produk, tapi dengan shaklee sy mampu lebih bertenaga, susu pun meriah, gigi x sakit, berat badan pun kembali ke asal dengan cepat malahan makin dah ramai org tegur kurus (berat sebelum bersalin sehingga baby berumur 1 bulan, berjaya turunkan 13kg.. and more to come). Sy bambam.. jadi nak kurus lagi sikit... hahahaa... 

So, apa vitamin yang dicadangkan kepada nursing mommy...bole refer kat bawah ya...



1. B-Complex (lengkap dgn Acid Folic)
2. Vitalea (Multivitamin dgn Iron Formula)
3. Alfalfa 
4. Vitamin C 
5. ESP* (Untuk tenaga berpanjangan)




jap sy sambung... baby nangis.. muehehe...

________________________________________

 


Untuk order klik sini:


Hubungi saya untuk pertanyaan lebih lanjut:

Aya Chalo | ID: 889835 | Call/SMS/Whatsapp/Viber 013-8633224
Email: aya.shaklee@gmail.com
OR
Add Friend di FB saya : Aya Chalo




Read More

SET MENGANDUNG SHAKLEE: Memang set terbaik!!

4 comments
Mengandung merupakan kisah perjalanan manis, pahit dan mendebarkan bagi kebanyakan kaum hawa. Anak pertama, kedua, ketiga malahan keempat masing-masing mempunyai kisah dan pengalaman yang berbeza. Jika anda ibu hamil dan mengandung untuk pertama kalinya, anda memang BERTUAH kerana menemui blog ini malahan 1000x bertuah kerana "berkenalan" dengan SHAKLEE dengan lebih awal (berbanding sy: anak ke3 br jatuh cinta), lagi bertuah jika anda memilih Set Mengandung Shaklee sejak diawal tempoh kehamilan.

So, tanpa membuang masa jom kita berkenalan dengan produk shaklee. Secara jujurnya, sepanjang sy pregnant anak ke3 ni, sy mengalami masalah kekurangan HB, sgt rendah yaw 8.7 shj, dan sy terpaksa berulang alik ke klinik kesihatan setiap 2 minggu. Penat siot... Malahan dgn mengambil Ib***t dan Ob*m*n, masalah HB sy masi ON, kejap naik, kejap turun, kalau tak makan sayur, lagi la turun, turun, turun. AKhirnya, semasa kandungan masuk 8 bulan br terbuka hati mendaftar sebagai ahli dan terus pajak set mengandung J-2. Nak tahu apa jadi? setelah 2 minggu, sy ke klinik.. dan wallahhh.. HB dah naik ke paras normal. ALHAMDULILLAH... nurse pun puji sikit2.. hihihi..dan minggu2 berikutnya pun sama, HB x turun walaupun sy tak makan sayur.. (hadoinyerpon..sungguh liat nak makan sayur). Tapi sejak itu mmg yakin dgn produk ni.. tambahan kawan2 opis siap tegur, muka dah naik seri malahan putihh... (org ckp, bukan sy yg cakap.. heheheh).

Ok, panjang lebar pula.. so, untuk ibu mengandung, beberapa produk shaklee yang disarankan seperti di bawah:-


SET MENGANDUNG SHAKLL (J-1)
(Cadangan untuk Trimester PERTAMA)
Ia mengandungi:-

1. B-Complex (lengkap dgn Acid Folic)
2. Vitalea (Multivitamin dgn Iron Formula)
3. Ostematrix (Kalsium)
4. Vitamin C 
5. ESP* (Untuk tenaga berpanjangan)
*OPTIONAL: DICADANGKAN UNTUK ADD-ON


Inilah si miss hot ESP


SET MENGANDUNG SHAKLEE (J-2)
(Cadangan untuk Trimester KEDUA dan KETIGA)
Ia mengandungi:-

1. B-Complex (lengkap dgn Acid Folic)
2. Vitalea (Multivitamin dgn Iron Formula)
3. Ostematrix (Kalsium)
4. Vitamin C 
5. Omega Guard (DHA & EPA)
6. ESP* (Untuk tenaga berpanjangan)
*OPTIONAL: DICADANGKAN UNTUK ADD-ON




Adakah kesemua suplemen ini perlu untuk saya mengandung?

Jawapannya, YESS EXACTLY. Pengambilan vitamin sangat digalakkan kerana ia membantu untuk mengurangkan risiko kelahiran pra-matang, kekurangan berat bayi dan juga risiko kecacatan. Ia juga membantu kita menjadi lebih sihat dan kuat sepanjang kehamilan.

Asid Folik 
Ia sangat penting dalam pembentukan otak dan saraf bayi pada awal kehamilan. Dan pengambilannya dicadangkan sebaik-baiknya 3 bulan sebelum anda bercadang untuk hamil. Ia juga bertujuan untuk mengelakkan kecacatan pada saraf tunjang bayi. 

Iron (Zat Besi)
Zat besi penting dalam pembentukan sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh badan. Ia mengurangkan risiko kelahiran pra-matang. Bagi yang mengalami masalah HB yang rendah, zat besi ini sangat membantu dalam meningkatkan HB anda.
Tips: Elakkan mengambil vitamin ini bersama-sama dengan kalsium kerana ia akan mengurangkan penyerapan zat besi. Sebaliknya anda digalakkan untuk meminum segelas air buah ataupun mengambil bersama Vitamin C untuk penyerapan yang lebih optimum.

Kalsium
Ia membantu pembentukan tulang dan gigi yang sihat. Kekurangan kalsium dalam diri ibu hamil akan terdedah kepada risiko pre-eklampsia dan boleh membawa maut kepada ibu dan bayi. 

Omega-3
Ia diperlukan untuk penglihatan yang baik, perkembangan otak dan pembentukan sistem saraf yang baik. 

Rujukan: Dr. Zubaidi



----------------------------------------------------------------------------
Hubungi saya untuk pertanyaan lebih lanjut:


Aya Chalo | ID: 889835 | Call/SMS/Whatsapp 013-8633224
Email: littlemomo13@gmail.com
FB Page: MyLittleMomo by AyaChalo
FB Page: Vitamin Story
OR
Add Friend di FB saya : Aya Chalo

Read More
Next PostNewer Posts Home