SET MENGANDUNG SHAKLEE: Memang set terbaik!!

4 comments
Mengandung merupakan kisah perjalanan manis, pahit dan mendebarkan bagi kebanyakan kaum hawa. Anak pertama, kedua, ketiga malahan keempat masing-masing mempunyai kisah dan pengalaman yang berbeza. Jika anda ibu hamil dan mengandung untuk pertama kalinya, anda memang BERTUAH kerana menemui blog ini malahan 1000x bertuah kerana "berkenalan" dengan SHAKLEE dengan lebih awal (berbanding sy: anak ke3 br jatuh cinta), lagi bertuah jika anda memilih Set Mengandung Shaklee sejak diawal tempoh kehamilan.

So, tanpa membuang masa jom kita berkenalan dengan produk shaklee. Secara jujurnya, sepanjang sy pregnant anak ke3 ni, sy mengalami masalah kekurangan HB, sgt rendah yaw 8.7 shj, dan sy terpaksa berulang alik ke klinik kesihatan setiap 2 minggu. Penat siot... Malahan dgn mengambil Ib***t dan Ob*m*n, masalah HB sy masi ON, kejap naik, kejap turun, kalau tak makan sayur, lagi la turun, turun, turun. AKhirnya, semasa kandungan masuk 8 bulan br terbuka hati mendaftar sebagai ahli dan terus pajak set mengandung J-2. Nak tahu apa jadi? setelah 2 minggu, sy ke klinik.. dan wallahhh.. HB dah naik ke paras normal. ALHAMDULILLAH... nurse pun puji sikit2.. hihihi..dan minggu2 berikutnya pun sama, HB x turun walaupun sy tak makan sayur.. (hadoinyerpon..sungguh liat nak makan sayur). Tapi sejak itu mmg yakin dgn produk ni.. tambahan kawan2 opis siap tegur, muka dah naik seri malahan putihh... (org ckp, bukan sy yg cakap.. heheheh).

Ok, panjang lebar pula.. so, untuk ibu mengandung, beberapa produk shaklee yang disarankan seperti di bawah:-


SET MENGANDUNG SHAKLL (J-1)
(Cadangan untuk Trimester PERTAMA)
Ia mengandungi:-

1. B-Complex (lengkap dgn Acid Folic)
2. Vitalea (Multivitamin dgn Iron Formula)
3. Ostematrix (Kalsium)
4. Vitamin C 
5. ESP* (Untuk tenaga berpanjangan)
*OPTIONAL: DICADANGKAN UNTUK ADD-ON


Inilah si miss hot ESP


SET MENGANDUNG SHAKLEE (J-2)
(Cadangan untuk Trimester KEDUA dan KETIGA)
Ia mengandungi:-

1. B-Complex (lengkap dgn Acid Folic)
2. Vitalea (Multivitamin dgn Iron Formula)
3. Ostematrix (Kalsium)
4. Vitamin C 
5. Omega Guard (DHA & EPA)
6. ESP* (Untuk tenaga berpanjangan)
*OPTIONAL: DICADANGKAN UNTUK ADD-ON




Adakah kesemua suplemen ini perlu untuk saya mengandung?

Jawapannya, YESS EXACTLY. Pengambilan vitamin sangat digalakkan kerana ia membantu untuk mengurangkan risiko kelahiran pra-matang, kekurangan berat bayi dan juga risiko kecacatan. Ia juga membantu kita menjadi lebih sihat dan kuat sepanjang kehamilan.

Asid Folik 
Ia sangat penting dalam pembentukan otak dan saraf bayi pada awal kehamilan. Dan pengambilannya dicadangkan sebaik-baiknya 3 bulan sebelum anda bercadang untuk hamil. Ia juga bertujuan untuk mengelakkan kecacatan pada saraf tunjang bayi. 

Iron (Zat Besi)
Zat besi penting dalam pembentukan sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh badan. Ia mengurangkan risiko kelahiran pra-matang. Bagi yang mengalami masalah HB yang rendah, zat besi ini sangat membantu dalam meningkatkan HB anda.
Tips: Elakkan mengambil vitamin ini bersama-sama dengan kalsium kerana ia akan mengurangkan penyerapan zat besi. Sebaliknya anda digalakkan untuk meminum segelas air buah ataupun mengambil bersama Vitamin C untuk penyerapan yang lebih optimum.

Kalsium
Ia membantu pembentukan tulang dan gigi yang sihat. Kekurangan kalsium dalam diri ibu hamil akan terdedah kepada risiko pre-eklampsia dan boleh membawa maut kepada ibu dan bayi. 

Omega-3
Ia diperlukan untuk penglihatan yang baik, perkembangan otak dan pembentukan sistem saraf yang baik. 

Rujukan: Dr. Zubaidi



----------------------------------------------------------------------------
Hubungi saya untuk pertanyaan lebih lanjut:


Aya Chalo | ID: 889835 | Call/SMS/Whatsapp 013-8633224
Email: littlemomo13@gmail.com
FB Page: MyLittleMomo by AyaChalo
FB Page: Vitamin Story
OR
Add Friend di FB saya : Aya Chalo

Next PostNewer Post Home

4 comments:

  1. Hai Aya Chalo... Saya pon sudah singgah n baca kat sini hari tu... good artikel ini... :), hari tu sy xkomen.. hr ni sy taip kome... boleh gitew? ;)

    ReplyDelete
  2. Kenariputih9727... Hai, thanks you... hepi pula rasa ada org komen...hahhahaaa.. tq :)

    ReplyDelete
  3. Kak Ayu... baru mau "renovate" banyak sawang ba... huahuaa..

    ReplyDelete