Cara Mudah Atasi Anemia Semasa Mengandung

4 comments
Assalamualaikum, Good morning gojelicious! Hari ni saya nak share tentang anemia atau kurang darah atau low Hb semasa mengandung. Ramai yang mengalami kurang darah semasa tempoh mengandungkan? sama seperti saya. Sewaktu mengandung anak ke3, saya mengalami kurang darah yang agak kritikal bagi saya kritikal la, hehe... Mendaftar di Klinik Ibu dan Anak pada usia kandungan 17 minggu dengan bacaan Hb cuma 8.7 sahaja!! Nurse dah start membebel dah... huhuhu.. patutpun sebelum tu muka memang selalu pucat, kepala kerap migrain, sering penat dan rabun. Eh rabun pun ada kaitan ka? hahaha... saya memang rabun setiap kali mengandung, dan kali ke 3 ni berkekalan pula. Anak 1st dulu hilang juga rabun tu, time tu rugi ja buat spec mahal. Tapi sekarang memang perlu, lebih-lebih lagi bila drive malam. Ok, melalut dah pula. Kalau nak tau lebih lanjut tentang apa itu anemia dan Hb rendah boleh baca kat sini.

So, hari ini saya nak tunjukkan bagaimana cara saya mengatasi anemia semasa mengandung. Sebelum itu, saya ceritakan dahulu bagaimana saya meningkatkan bacaan Hb dengan bantuan ubat-ubatan klinik. Seperti biasa, apabila ibu mengandung mengalami anemia, pihak klinik akan memberikan kita Iberet atau pun Obimin untuk dimakan setiap hari. Nurse juga menasihatkan kita supaya banyakkan makanan sayur-sayuran, daging merah, hati, kerang-kerangan, susu dan sebagainya. Ok, saya try hampir kesemua yang dicadangkan dan tidak pernah tinggal Iberet walaupun berasa mual setiap kali makan ubat tu. Huhuhu... Obimin pula saya tak boleh telan langsung. Buweekk.. hahah.. emosi pula. 

Antara tips yang diberikan oleh dokter dan nurse untuk menjadikan ubat Iberet itu diserap semaksimum yang boleh oleh badan adalah:-~ Tidak boleh diminum serentak dengan Susu~ Makan sewaktu perut kosong~ Minum bersama minuman tinggi vitamin C seperti juice dan sebagainya

Ok, saya try semua. But then, bacaan Hb saya masi tidak mencapai normal. Huhuhu.. i'm struggling sebab bermula dari buka buku klinik sehingga usia kandungan memasuki 8 bulan saya berklinik SETIAP 2 minggu dan my anemia masih macam tu! Saya penat sebab beberapa kali dah dapat ceramah FREE hampir-hampir 2 jam oleh sister KKIA dan apabila saya keluar pintu bilik pemeriksaan, semua ibu-ibu yang tengah menunggu lihat saya semacam. Ya la, dah duk 2 jam dalam tu, diorang kena la tunggu saya selesai baru boleh dipanggilkan. Oh, sungguh nightmare!

Last sekali. Saya berklinik pada minggu ke 34, bacaan Hb saya masih 10.0. Bacaan Hb yang normal bagi ibu mengandung adalah 11.0-12.0 g/dl (gram per deciliter). Lagi sebulan nak due.. nurse dah start warning, mahu suntik zinc katanya. Gerun juga mendengarnya, sakit katanya. Mula-mula tak percaya, tapi pastu saya gi scan baby kat klinik swasta dan tanya doktor, dan doktor kata memang sakit prosedur tu... huuuu.. takutnya saya.

At last! Saya call kakak saya dan beliau mencadangkan untuk mengambil suplement Shaklee. Mula-mula tak percaya. Dalam hati kata takkan ubat klinik yang semua orang makan tu pun bacaan Hb masih rendah, Shaklee ni pula boleh naikkan kan? Rasa ragu-ragu masa tu, but saya cakap, why not cuba ja kan. So, saya pun order lah Set Mengandung J2 (2nd & 3rd trimester set), start 4 Oktober 2012 saya makan. Saya beli Vitalea, B-Complex, Vitamin C, Ostematrix, Omega Guard dan ESP. Ini lah yang saya makan secara konsisten sebab tak mau kena suntik. Hahaha...

Hasilnya? jeng jeng.. pada 17 Oktober 2012 saya berklinik lagi. Bacaannya 11.0!! Alhamdulillahhh.. dengan bangganya saya bagitau nurse saya makan shaklee! hahahaha... serius gembira wey, sebelum-sebelum ni makan macam-macam, paling tinggi saya dapat 10.0 jerrrr... oh my! menyesal tidak ambik shaklee awal2. So mcm tu la ceritanya.. end up pada 12 November 2012 bacaan Hb saya dah 11.8. Bangga mak :)

So, cerita panjang lebar tapi tadak bukti apa cerr kan.. so, sib baik buku klinik masih ada dalam dakapanku.. boleh la saya tunjukkan bukti2 bye-bye anemia story i :P
Set Anemia Shaklee
Miggu ke 17 - Hb 8.7 sahaja


Masalah Kurang Darah
Minggu ke 22 - Hb 10.4
Anemia
Minggu 34 - Hb 10 ~ Still lowwww..
Set Kurang Darah Shaklee
Hasilnya selepas makan Set Mengandung Lengkap Shaklee. Alhamdulillah!

Siapa-siapa yang sedang mengalami Anemia or Bacaan Hb rendah tu, meh sini saya consult cemana bole normalkan bacaan Hb dalam sebulan :)


Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil - Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.


Aya Chalo | 013-863 3224 | The Founder of Pollux FamilyPengedar Shaklee Sepanggar | Pengedar Shaklee Kota Kinabalu | Pengedar Shaklee SabahPenghantaran Ke Seluruh Malaysia

Mahu menjadi AHLI @ PENGEDAR Shaklee? Ketahui Cara Menjadi Ahli Shaklee Di Sini.

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

4 comments:

  1. Dok ambil vitalea etc pun still tak naik...Hb 9.5 jugak dah 32 weeks,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis boleh listkan vitamin yang sis amik? Jadual pemakanan dan cara pengambilan vitamin pun memainkan peranan penting. Lagi satu pengambilan kafien juga mempengaruhi.

      Delete
  2. Plis consult me

    ReplyDelete
  3. Hai there, please whatsapp me at 013-8633224, i will wait for u. :D

    ReplyDelete