Makanan Untuk Ibu Mengandung Yang Wajib Diambil Setiap Hari

Leave a Comment
Pengambilan makanan untuk ibu mengandung haruslah lengkap mengikut keperluan nutrisi harian ibu dan bayi di dalam kandungan. Oleh itu, apabila anda mengandung, pengambilan nutrisi lengkap adalah sangat penting agar ibu dan bayi sihat :)

Apa nutrisi yang diperlukan dalam setiap hidangan makanan untuk ibu mengandung?

1. Asid Folik

- Jika anda bercadang untuk hamil, anda perlu 400-800mcg asid folik sehari dan terus mengambil kuantiti asid folik tersebut di sepanjang tempoh kehamilan.

- Anda boleh dapat bekalan asid folik yang mencukupi ini melalui 6 mangkuk bijiran atau 3 mangkuk sayur bayam rebus.


2. Kalsium

- Anda perlukan 1000mg kalsium sehari.

- Jika kalsium kurang semasa pembesaran bayi, bayi akan mengambil kalsium daripada tulang anda.

- Anda boleh mendapat kalsium mencukupi dengan meminum lebih 3 gelas susu sehari.


3. Iron 

- Pada trimester kedua kehamilan, saluran darah anda akan mengembang 2x ganda, oleh itu anda perlukan 27mg iron setiap hari. 

- 27mg iron bersamaan 7 cawan kacang merah dalam sehari.


4. Vitamin D

- Penting disepanjang tempoh kehamilan.

- Pastikan pengambilan 600IU setiap hari.

- 600IU boleh diperolehi dengan memakan 13 biji telur rebus.


Kesimpulannya, dalam sehari anda perlukan;-


√ 6 mangkuk bijirin @ 3 mangkuk sayur bayam rebus
√ 3 gelas susu
√ 7 cawan kacang merah
√ 13 biji telur rebus


Mampu nak makan semua yang saya sebutkan di atas setiap hari? 

Itu belum termasuk vitamin A, vitamin C, Potassium, Riboflavin (juga vitamin B), Iodin dan Omega 3.

Vitamin Ibu Mengandung
Nutrisi wajib ibu mengandung

Saya ada cara untuk memastikan kelengkapan makanan untuk ibu mengandung TANPA perlu memakan kesemua makanan yang saya highlight di atas. 

Bagaimana caranya? Semestinya dengan mengambil vitamin Shaklee. Mudah, ringkas dan dijamin selamat, semulajadi serta berkesan.

Antara vitamin yang boleh saya sarankan untuk mengantikan makanan untuk ibu mengandung adalah:- 


B-Complex yang lengkap dengan Asid Folic
B-Complex With Acid Folic

  • Ia membekal kesemua 8 vitamin B termasuk riboflavin yang penting dalam pembentukan sel darah merah.
  • Mengandungi Asid Folik (Folate) untuk mengelakkan kecacatan saraf dan membantu dalam pembentukan otak bayi.
  • Sebiji B-Complex Shaklee membekalkan 200mcg folate. Selalunya diambil bersama Vitalea Shaklee yang membekalkan lagi 200mcg folate.




Vitalea Shaklee
Multivitamin Shaklee
Vitalea With Iron Formula
  • Ia membekal 28 vitamin dan mineral termasuk Iron.
  • 2 biji tablet membekalkan 27mg iron. 1 tablet 9mg iron.
  • Iron penting dalam pembentukan hemoglobin dan mengelakkan anemia.
  • Turut mengandungi vitamin D sebanyak 200IU dalam 1 tablet.






Kalsium Shaklee
Kalsium Shaklee

OsteMatrix
  • Lengkap dengan Kalsium, Magnesium, Vitamin D, Copper, Manganese, Boron dan Zinc.
  • Bukan sekadar kalsium. Mineral lain penting untuk meningkatkan penyerapan kalsium.
  • Membekal 250mg kalsium dan 100IU Vitamin D pada setiap 1 tabletnya.
  • Penting untuk pembentukan tulang bayi, jika kurang, bayi akan mengambil kalsium daripada tulang ibu. So, Ibu akan sakit belakang, tulang rapuh, gigi sakit dan sebagainya.
  • Ostematrix juga membantu untuk mengelakkan sembelit di kalangan ibu mengandung.


Selain itu, Vitamin di bawah juga AMAT DIGALAKKAN untuk diambil oleh ibu mengandung.


Omega Guard Shaklee
Minyak Ikan berkualiti tinggi daripada Shaklee
Omega Guard
  • Bekal Asid Lemak Omega 3 tulen yang tidak dapat dihasilkan oleh badan yang kaya dengan DHA dan EPA.
  • Penting untuk perkembangan otak bayi yang sihat dan kesihatan visual bayi.
  • Kajian menunjukkan ibu yang mengambil minyak ikan seawal kehamilan akan melahirkan bayi yang lebih bijak.
  • 1 capsule membekalkan 300mg asid lemak omega 3, 120mg DHA dan 180mg EPA. 

Vitamin C Shaklee
Vitamin C dengan teknologi Sustained Release



Vitamin C
  • Penting dalam meningkatkan penyerapan Asid Folic dan Iron ke dalam badan.
  • Istimewanya Vitamin C Shaklee kerana diperhebat dengan teknologi Sustained Release iaitu 100mg vitamin c akan dilepaskan pada setiap jam ke dalam darah untuk penyerapan maksimum. Tanpa teknologi ini, vitamin c yang tidak diserap dalam jam yang pertama akan dibawa keluar dari badan melalui air kencing.
  • Meningkatkan sistem imun ibu disepanjang tempoh mengandung.

OK.. rasanya dah lengkap dah ni. Segala jenis vitamin yang penting telah disenaraikan dan fungsinya sudah diterangkan secara ringkas. 

Kalau nak tahu jadual pemakanan dan dosage yang betul untuk pengambilan vitamin tersebut kena lah menjadi pelanggan saya, hehe...

Jika anda mengalami masalah Anemia atau Hb Rendah pun saya boleh membantu anda. Pengalaman saya menaikkan bacaan Hb saya kongsikan di entry Cara Mudah Mengatasi Anemia Ketika Mengandung.

Take Care Mommies!

----------------------------------------------------------------------------
Hubungi saya untuk pertanyaan lebih lanjut berkenaan Shaklee:


Aya Chalo 
ID: 889835 
Call/SMS/Whatsapp 013-8633224
Email: littlemomo13@gmail.com
PM saya di: Facebook

OR

Add Friend di FB saya : Aya Chalo

Pengedar Shaklee Sabah | Pengedar Shaklee Kota Kinabalu | Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia



Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

0 comments:

Post a Comment